Selecteer een pagina
Waarschijnlijk zegt de titel van dit artikel je niet zo veel. Als we nu zeggen dat Alphabet het moederbedrijf van Google is, dan valt je mond waarschijnlijk open! Want als zo’n zoekgigant als Google ook nog een moeder heeft, dan moet die onderneming helemaal idioot groot zijn. En dat klopt! Alphabet is namelijk een verzameling van bedrijven, afzonderlijk geleid door diverse CEO’s, maar wel onder toezicht van oprichters Larry Page en Sergey Brin.

Het grootste bedrijf onder de paraplu van Alphabet is Google en onder de zoekgigant vallen o.a. Youtube, Android, Chrome en Google Ads. Maar de semi-geheime X-divisie (ontwikkelingsinstelling) van Google wordt afgesplitst, omdat deze ontzettend veel investeringen vereist en nog geen geld zal opleveren. Google zelf is op dit moment verantwoordelijk voor bijna alle inkomsten van Alphabet.

Openheid in financiële resultaten?

Page legt in een persbericht uit dat hij een goede reden heeft om Alphabet als moederbedrijf aan te stellen: “Alle bedrijven die onder Alphabet vallen, kunnen zich los van elkaar ontwikkelen.” Dit is vooral voor X een fijne manier om door te groeien. Wellicht ken je X van de aangekondigde zelfrijdende auto, maar we verwachten de eerste versie voor consumenten pas in 2020! In principe kondigt Alphabet deze nieuwe bedrijfsstructuur aan om per segment de financiële resultaten te vermelden. Echter, de projecten van X bevinden zich in de onderzoeksfase en we vragen ons af of deze ooit de ROI (return on investment)behalen.

Alphabet en haar dochters

Naast Google X zijn er nog acht divisies die worden afgesplitst: Google Fiber (snel internet voor consumenten), Life Sciences (ontwikkelingsinstelling op gezondheidsgebied), Nest (maker van slimme huishoudelijke apparaten), Calico (medisch onderzoek met als doel de levensverwachting van mensen te verlengen), Sidewalk Labs (richt zich op de verbetering van leefomstandigheden in steden), de Robot Afdeling (automatisering van robots), Google Ventures (investeringsafdeling voor start-ups) en Google Capital (investeringsafdeling voor bedrijven die in een vergevorderd stadium zitten).

Daarnaast kondigt Alphabet een nieuw bedrijf aan: Chronicle. Deze bestaat uit twee afdelingen. De ene kant houdt zich bezig met het in kaart brengen en analyseren van digitale dreigingen. De andere kant beheert VirusTotal, een virusdatabank.

Zoals je merkt heeft Alphabet heel wat dochters onder haar hangen. We kunnen ervan uitgaan dat zich dit nog verder gaat ontwikkelen. We houden dit moederbedrijf graag in de gaten, want ondanks dat er nog veel ‘geheim’ is aan haar dochters, inspireren ze ons ook!