Selecteer een pagina

Als je in je WordPress website met de SEO-plugin YOAST werkt, dan heb je daar veel voordeel van. YOAST helpt je namelijk om beter te scoren in Google. Helaas is er door de 7.0 update in maart 2018 een fout met betrekking tot de URLs voor bijlagen ingeslopen. Eind mei werd dit ontdekt. Dit kan invloed hebben op de ranking in Google. Wij adviseren daarom iedereen die de SEO-plugin gebruikt, om de attachment URLs vandaag nog te checken!

Wat zijn attachments URLs?

Allereerst zullen we je uitleggen wat attachments URLs precies zijn. Wanneer je een mediabestand in je WordPress website upload, wordt hier een bijlage-pagina voor aangemaakt. Deze pagina’s krijgen een eigen URL maar hebben als inhoud slechts een afbeelding (inclusief de header, sitebar en footer etc). Helaas worden deze pagina’s wel geïndexeerd door Google, wat grote gevolgen kan hebben voor je positie in deze zoekmachine. Deze functie van WP is alleen handig in specifieke gevallen voor ontwikkelaars, verder heb je er eigenlijk geen profijt van. Sterker nog, door deze functie worden veel lage kwaliteit pagina’s aangemaakt, waardoor je website lager in Google zal komen (door de Panda update).

Let op! Een attachment URL is NIET de bestands URL, die de locatie van het media bestand aangeeft. 

Waarschuwing

Als deze setting op Nee staat en je attachment URLs dus niet worden doorgestuurd via een 301 redirect zal je in het dashboard van Yoast een waarschuwing zien.
Toch is het goed om even te controleren of je deze niet hebt hebt gemist en jouw settings per ongeluk op NEE staan.

Problemen attachment URLs

Instellling attachment URLs op nee

Heb ik last van de YOAST-update?

Vanwege de update kan het zijn dat het hier op je website dus fout gaat. YOAST biedt op haar website haar welgemeende excuses aan en zorgt direct voor een oplossing wanneer je onverhoopt met je website bent gezakt in Google. Om te checken of de instellingen in jouw website betreffende de attachment url’s goed staan, volg je de volgende stappen:

Onder ‘zoek uiterlijk’ vind je het tabblad ‘media’. Hier moet de optie (tenzij je een zeer goede reden hebt dit niet te doen) ‘Redirect bijlage-URLs naar de bijlage?’ op ‘ja’ zijn aangevinkt. Wanneer deze onbedoeld op ‘nee’ staat, heb je last van de fout in de update. Zet hier vervolgens de optie op JA.

Instellling attachment URLs op ja

Check of je de laatste maanden een dramatisch verschil ziet in jouw ranking en websiteverkeer. Als dit niet het geval is, dan heeft de bug niet veel of geen schade aangericht. Zie je wel een dramatische afname in jouw positie in Google en in het aantal bezoekers? Zet dan ook direct de optie op ‘ja’ en download en installeer de zuiveringsplugin van YOAST. Deze oplossing is met Google zelf besproken en beide organisaties zijn ervan overtuigd dat dit de snelste en beste manier is om jouw positie te herstellen.
Meer informatie hierover vind je op de site van Yoast.
Succes!