Duplicate content op je website heeft een negatief effect op de pagerank in Google, dat weten we inmiddels wel. Maar soms ontkom je er niet aan. Denk bijvoorbeeld aan een webshop, waarbij de bezoeker de producten kan sorteren op bijvoorbeeld ‘laagste prijs’ of ‘populairste item’. Dit betekent dat je duplicate pagina’s krijgt, want de producten zijn hetzelfde, ze hebben alleen een andere volgorde. In deze gevallen dien je Google op de hoogte te brengen met een canonical URL.
Duplicate content
Voordat we verder ingaan op de canonical URL, leggen we nog even kort uit wat duplicate content is, zodat je precies weet waar we het over hebben. Duplicate content of dubbele content houdt in dat dezelfde pagina onder twee verschillende URL’s bereikbaar is. Wanneer een zoekmachine, zoals Google, twee of meer pagina’s met dezelfde inhoud ziet, dan word je afgestraft. Google denkt namelijk dat je op een ‘slimme’ manier meer inhoud op je website plaatst, zonder er moeite voor te doen. Soms is dubbele content gewoonweg handig, zoals hierboven al is uitgelegd. Maar dan moet je wel even tegen de zoekmachines zeggen hoe dit precies zit. En daarvoor is dus de canonical URL.
HTML-element
De canonical URL is een HTML-element dat een signaal aan zoekmachines geeft welke van de identieke of sterk op elkaar lijkende pagina’s ze moeten indexeren. Met behulp van canonical tags geef je op de andere pagina’s aan naar welke pagina wordt gerefereerd. De link tag van de canonical URL ziet er zo uit: <link rel=”canonical” href=”http://www.voorbeeld.nl/voorbeeld-locatie/” />. Deze neem je op in het <head> gedeelte van de pagina die refereert naar de oorspronkelijke pagina. Wanneer je dit doet, zal de canonical URL (www.voorbeeld.nl/voorbeeld-locatie/) in de zoekresultaten van Google worden meegenomen en heb je dus niet het probleem van duplicate content!
Diverse canonical URL’s
Als je maar één versie van een pagina hebt gemaakt, dan kun je ook aangeven dat deze moet worden geïndexeerd met een canonical URL. Uiteraard moet deze naar ‘zichzelf’ verwijzen en niet naar een andere pagina. Je hebt immers maar één versie die Google moet meenemen in zijn PageRanking. Dit noemen we de ‘Zelfverwijzende canonical URL’. Als je een WordPress website hebt, dan kun je dit heel makkelijk implementeren met de Yoast plugin. Deze zorgt ervoor dat iedere pagina een eigen canonical URL krijgt.
Ook kan het voorkomen dat andere websites een tekst van jouw website volledig overnemen. Dit is prima, zolang ze een canonical URL instellen. Hiermee wordt voorkomen dat de SEO-waarde naar de pagina gaat die het niet ‘verdient’. De PageRanking moet natuurlijk naar de oorspronkelijke pagina gaan, als je het eerlijk wilt spelen.
Unieke content toevoegen
Bij een webshop ontkom je er niet aan om zogenaamde duplicate content te laten zien, want een filter is nu eenmaal gewenst bij een online winkel. Dat is gebruiksvriendelijk voor de bezoeker. Op dat moment gebruik je dus een canonical URL, zodat Google weet welke pagina origineel is en welke moet worden geïndexeerd. Probeer de duplicaten voor zover dat kan ook van andere content te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan unieke titels en tussenkopjes, maar ook de meta-title en meta-descriptions kun je uniek maken.
Daarnaast bestaat een webshop vaak ook uit andere pagina’s, zoals ‘over ons’, een ‘contactformulier’ en misschien zelfs een pagina over de belangrijke punten over jouw bedrijf. Zorg dat je deze pagina’s sowieso van unieke content voorziet, want daarmee scoor je weer lekker bij Google.
Meer weten over canonical URL’s of heb je geen idee of je de tags goed hebt ingevoerd? Neem contact met ons op. We helpen je graag!