Selecteer een pagina

De kracht van een goede domeinnaam

door | mei 7, 2018 | SEO, Websites | 0 Reacties

Er was een tijd dat de juiste domeinnaam cruciaal was voor het succes van een website. Een goed gekozen woord of term in de domeinnaam was ooit een garantie voor succes. Die tijd is voorbij, er zijn andere factoren die net zo belangrijk zijn, of zelfs belangrijker om bezoekers te trekken. Wat zijn tegenwoordig de voordelen van een goede domeinnaam en welke factoren spelen een rol?

Een zoekterm in de domeinnaam heet ook wel een exact match domain name. Sinds 2012 ( na de EMD Update) is het niet meer zo eenvoudig om hier mee hoog te ranken. Echter met een goede kwalitatieve site is dit nog wel mogelijk. Lees meer over exact match keywords en domain names.

Merknaam en branding

Wanneer je als bedrijf een naam hebt opgebouwd wil je die ook graag gebruiken online. Wanneer je start met een nieuwe onderneming zul je vaak de naam kiezen op basis van een vrije domeinnaam. Daarom zie je ook steeds meer aparte termen of combinaties van bestaande woorden als bedrijfsnaam. Laat je niet meteen tegenhouden als een domein naam niet meer vrij is. Als je de domeinnaam bezoekt kun je vaak zien of deze te koop staat of contact opnemen met de eigenaar.

Tips: Via https://www.sidn.nl/whois kom je erachter wie een domeinnaam bezit.
Via de site undeveloped kun je ook mooie domeinnamen vinden die in de verkoop staan. 

Domeinkaping

Je hoort niet zoveel meer van domeinkaping als vroeger, dit komt voor een deel omdat veel mensen automatisch zoeken via Google, en niet meer een domeinnaam intypen in de adresbalk. Vroeger was de zoekbalk nog niet geïntegreerd met de adresbalk, nu is het onderscheid in principe verdwenen. In 2009 moest een Nederlander het domein Facebook.nl verplicht afstaan aan de bekende social media dienst. Hoewel hij zelf beweerde al in 2005 dit domein gereserveerd te hebben, stond de officiële registratie op 2007. Microsoft had jaren daarvoor een soortgelijke kwestie met Windows.nl, die waren ze vergeten te registeren.

www.

Weeweeweepunt is helemaal niet meer nodig en hoeft niet eens meer in de adresbalk te staan wanneer je de website goed configureert. (lees ook: www of niet? ). Houd jouw domeinnaam ook zo eenvoudig mogelijk om te typen én om te onthouden. Soms is dat inderdaad best lastig. Toch is het van belang een domeinnaam te kiezen die eenvoudig te onthouden en te spellen is.

Extensies

De extensies .com en .nl zijn in Nederland het meest bekend, die zou elk bedrijf eigenlijk moeten registreren. Met een redirect kun je naar dezelfde site verwijzen. Zorg er dan wel voor dat er altijd dezelfde naam in de adresbalk staat om duplicate content problemen te vermijden.  Maar .tv of .eu? Er is een tijdje een hype met domeinextensies geweest, maar een .nu domein betekent meestal gewoon dat je te laat was voor een .com of .nl domein. Wanneer je internationaal werkt moet je wel rekening houden met extensies van andere landen, maar een kapper in Utrecht heeft echt geen .eu domeinnaam nodig.

Bedrijfsnaam of zoekterm?

Enkele jaren geleden kwamen er plotseling veel domeinnamen met korte zinnen die heel duidelijk uitleggen waar de website voor bedoeld is. Denk aan ikwilvanmijnautoaf.nl of geldvoorelkaar.nl. Daar zit een bedrijf achter met een andere handelsnaam, vaak een naam die niet zo goed blijft niet hangen. Wanneer jouw diensten heel specifiek zijn kun je hier gebruik van maken.

Direct traffic

Wanneer op jouw flyer, visitekaartje, briefpapier of andere print media een domeinnaam staat kun je daar niet op klikken. Daarom blijft direct traffic van belang. Kies dus voor een duidelijke domeinnaam, een domein met streepjes erin maakt het voor de gebruiker weer lastiger om op je site te komen. Gebruik eventueel meerdere domeinen om zoveel mogelijk deuren te openen voor jouw bezoekers. 

Dure domeinnamen kopen kan je een vliegende start geven wanneer deze naam een grote waarde vertegenwoordigd, maar staar je niet blind op aantallen, er zijn andere effectieve manieren om bezoekers naar jouw website te krijgen. Lees ze hier…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

JOR.nl zorgt voor website realisatie en optimalisatie. Ons JOR site pakket biedt een totaal oplossing voor ondernemers.

Contact gegevens

Muntersgoed 3, Putten

info@jor.nl

0622761980

Volg ons