Selecteer een pagina

GéBé hairstyling gaf ons de opdracht een nieuwe website te ontwikkelen. Het is altijd leuk om te werken voor een lokale ondernemer (JOR.nl is gevestigd in Putten, GéBé is een kapper in Nijkerk). In dit geval betrof het geen volledig nieuwe site, maar een vernieuwde versie van een bestaande website.

De oude site

De ontwikkelingen op het gebied van internet staan niet stil, net zoals haarstijlen veranderen geldt dat ook voor het uiterlijk van webpagina’s. Daarnaast verandert de achterliggende techniek ook, je zult regelmatig de achterkant moeten aanpassen om te voldoen aan de huidige standaarden. Anders loop je het risico dat de website niet juist wordt weergegeven, of dat een deel van jouw potentiële doelgroep de pagina helemaal niet kan bekijken!

Geen SSL certificaat

In dit geval ontbrak er een SSL certificaat bij de oude website. Dat betekent dat het geen beveiligde https pagina betreft. Je loopt dan het risico dat browsers de bezoeker een melding geven dat de website “niet veilig” is. De veelgebruikte browser Chrome zal dit bijvoorbeeld aangeven. Dit is niet een melding die jij en jouw bezoekers graag onder ogen krijgen. Daarnaast wordt je ook in de zoekresultaten afgestraft voor een website zonder SSL certificaat. Jouw ranking zal dalen, met als resultaat dat je minder goed gevonden zult worden in zoekmachines.

Geen responsive website

Veel oudere website zijn “niet responsive”. Dat houdt in dat de pagina ontworpen is voor een specifiek type scherm, wanneer de pagina wordt bekeken op een ander apparaat kan deze heel vreemd worden weergegeven. Bij een responsive design zal de website perfect schalen naar de instelling op het apparaat. Dit kan een PC zijn, een laptop, tablet of smartphone. De indeling blijft netjes, en de letters worden duidelijk leesbaar weergeven. Je hoeft niet voor elk scherm een apart ontwerp te maken, het systeem kan deze aanpassing direct doorvoeren

Wachten, wachten, en weg

De oude website was ook erg langzaam. Het is van groot belang dat met name de eerste pagina van een website zo snel mogelijk geladen wordt. Als bezoekers te lang moeten wachten haken ze af en gaan ze door naar de concurrent. Binnen enkele seconden moet de pagina worden geladen, met name voor mobiele gebruikers is dit een belangrijk aspect aan een goede website

URL’s en Metadata

Internet is een groot web van pagina’s die aan elkaar gekoppeld worden. De structuur van pagina’s op een website moet daarom in orde zijn, niet alleen logisch voor de bezoeker maar ook conform de specificaties die zoekmachines hanteren. Daarbij wordt gekeken naar de URL, dat zijn de adressen waar de afzonderlijke pagina’s te vinden zijn. De structuur en benaming is van belang. Daarnaast waren de meta beschrijvingen ook niet in orde, dat zijn in feite de advertentie teksten voor jouw website in de zoekmachines zoals die van Google. Hoe beter deze meta descriptions zijn, hoe hoger de kans dat mensen op jouw links klikken.

Kortom, het werd hoog tijd om deze pagina eens goed onder handen te nemen!

De nieuwe site

Wat hebben we gedaan om de oude website van GéBé hairstyling helemaal up to date te maken?

Weg met WWW!

Je hoort het nog steeds vaak wanneer iemand je een web adres doorgeeft; www punt gebehairstyling.nl. Waarom zou je die WWW eigenlijk moeten intypen? Dat hoeft ook helemaal niet, mits je de instellingen goed configureert. Door de redirects ofwel doorverwijzingen in het .htaccess bestand te plaatsen kun je de website bezoeken met én zonder www ervoor, met http:// of https://, het werkt allemaal!

Slot erop

Na het verhuizen van de domeinnaam werd er een SSL certificaat geïnstalleerd, daarmee wordt het een https pagina met het bekende (groene) slotje in de adresbalk. De complete inhoud van de website werd hier geplaatst waarbij ook de afbeeldingen volgens het https protocol geverifieerd zijn.

De vormgeving

Het oog wil ook wat, en voor desktop computers en laptops zie je een aantrekkelijk en dynamisch parallax effect wanneer je de pagina scrollt. Het lijkt alsof de achtergrond stil blijft staan. Je kunt dit effect op een PC monitor of laptop direct bekijken via gebehairstyling.nl. Daarnaast is het oude logo onder handen genomen, deze is nu met een transparante achtergrond op de pagina geplaatst. Het icoontje aan de bovenkant van de browser heeft nu ook dit logo. Een klein detail maar dit soort afwerking maakt het verschil.

Veel websites hebben een aparte contactpagina, dit is een drempel die potentiële klanten niet altijd bereid zijn te overbruggen. Elke klik kan er één teveel zijn! Daarom hebben we de contactinformatie direct op de hoofdpagina geplaatst, en de contact knop springt direct naar dat deel van de pagina. Dat ziet er netjes uit, en maakt contact leggen weer een beetje eenvoudiger.

Mobiele optimalisatie

De invloed van mobiel mag niet worden onderschat, zeker niet voor kapperszaken. Veel mensen oriënteren zich via smartphones, het is daarom van groot belang dat een website er op deze kleine schermen goed leesbaar en aantrekkelijk uitziet. Het telefoonnummer moet direct te vinden zijn evenals de openingstijden. Dat betekent overigens niet dat elke responsive website direct optimaal wordt weergegeven op elk scherm. Zo bleek de tekst niet zo mooi uit te komen op de achtergrond bij mobiele toestellen. We hebben toen de achtergronden voor mobiel donkerder gemaakt, maar niet voor de desktop versie. Dit soort aanpassingen zijn goed voor de gebruikerservaring.

Zoekmachine optimalisatie

Er zijn verschillende aspecten die invloed uitoefenen op de SEO waaronder de gebruikerservaring. Dit noemen we User Experience ofwel UX. Wanneer een bezoeker zich op de website bevindt, en doorklikt naar een relevante pagina noemen we dat de Click Through Rate (CTR). Dat is goed voor de bezoeker, maar ook zeker voor de uiteindelijke positie in Google. Zoekmachines zetten kwalitatief goede websites ook hoger in de zoekresultaten.

De volledige website is geoptimaliseerd op basis van zoekwoorden die mensen gebruiken om dit soort bedrijven en diensten in een bepaalde regio te vinden. Die zoektermen leggen de basis voor de inhoud van de website. De URL structuur wordt hierop aangepast, evenals de meta beschrijvingen en meta titels, en ook alternatieve teksten bij afbeeldingen die je normaal gesproken niet zult zien. Er komen daarnaast ook andere, veelal technische zaken bij kijken zoals “structured data”. Lees meer over structured data via deze link van Google.

Snelheid

Hoe sneller de pagina wordt geladen, hoe groter de kans dat bezoekers blijven hangen, en dat je hoger scoort in Google. Dit valt namelijk onder de UX, en dat telt zwaar mee in de zoekmachines. Als eerste zorgen we ervoor dat afbeeldingen niet te groot zijn wat betreft data (hier vertellen we meer over in een ander Blog artikel). We hebben de website overgezet naar een veel snellere SSD hosting provider. Er is ook een “caching plugin” geïnstalleerd die laden sneller maakt. Hiervoor gebruiken wij het liefste WP Rocket. Je kunt direct op de site van WP Rocket kijken voor meer informatie, en bezoek ook deze pagina voor meer tips over snelheid van webpagina’s.

Social Media

Het is uiteraard van groot belang dat informatie delen via social media diensten eenvoudig is, en aangemoedigd wordt. Daarom maken we gebruik van visueel aantrekkelijke knoppen die snel werken. Dit soort functies mogen de snelheid van de website niet remmen. Het betreft een “floating social bar” die altijd in beeld blijft staan, ook wanneer je gaat scrollen.

Redirects

Ondanks de tekortkomingen van de oude website had deze wel een waardevolle rankings opgebouwd (posities in google) die je niet wilt verliezen. Veel pagina’s waren reeds geïndexeerd bij Google, en daar is een ranking aan gekoppeld. We willen deze bestaande ranking behouden, en op basis daarvan hoger scoren. Zo hoef je niet bij nul te beginnen, ofwel de gevreesde tweede pagina van Google! Dit is mogelijk door redirects in te stellen, daar hebben we al eerder een artikel aan gewijd. Het resultaat was een top 3 positie in Google binnen één week tijd!

Backup

Het komt vaak voor dat de eigenaren of beheerders van website problemen hebben met de website, bijvoorbeeld na het verschijnen van een nieuwe update voor een bepaalde plugin. Dit kan een pagina helemaal breken, het internet is immers continue aan veranderingen onderhevig. Dan is het van groot belang een goede backup paraat te hebben. Veel webmasters gaan ervan uit dat de hosting provider dit wel regelt, toch is dat zeker niet altijd het geval. In ons JOR site pakket maken wij altijd een backup die zich buiten de standaard hosting bevindt, waarmee je dus onafhankelijk bent van een hosting provider. We kunnen deze backup op elk gewenst moment terugzetten en eventueel migreren naar een andere hosting provider

GéBé hairstyling door JOR.nl

Wij gaven de website van GéBé een compleet nieuwe styling, met goede resultaten! Zit jij met de handen in het haar? Heb je ook interesse naar een nieuwe of vernieuwde website? Neem dan gerust even contact op voor meer informatie, of een vrijblijvende offerte op maat.