Selecteer een pagina

HTTPS in plaats van HTTP. Misschien heb je er al van gehoord, maar heb je er nog niets mee gedaan. Zonde, want Google gaat websites zonder HTTPS-verbinding afstraffen. HTTPS staat voor een veilige verbinding en laat potentiële bezoekers zien dat ze zonder risico jouw website kunnen bezoeken. In dit artikel gaan we iets dieper in op HTTPS en geven we je tips bij het implementeren ervan.

Wat is HTTPS precies?

HTTPS beveiligt gegevens met behulp van het Transport Layer Security-protocol (TLS). Dit zorgt ervoor dat (persoonlijke) gegevens worden versleuteld en dus onderweg niet kunnen worden ‘gejat’ door derden. Bovendien is het niet mogelijk om gegevens onderweg te wijzigen of te beschadigen, zonder dat dit wordt gezien. Daarnaast wordt er door de beveiligde verbinding geverifieerd of de bezoekers echt met de juiste website communiceren. Dit zijn dus drie beschermingslagen.

Veiligheid voorop

Privacy en veiligheid zijn twee heel belangrijke onderwerpen als het om internet gaat. Google heeft de koe bij de horens gevat en waarschuwt bezoekers al sinds begin 2017 als ze een niet beveiligde website of webshop willen bezoeken. Dit kan de bezoeker natuurlijk afschrikken, waardoor jouw website minder traffic genereert. Zonde! Wij adviseren je hier snel mee aan de slag te gaan. Door middel van een SSL-certificaat krijg je een HTTPS-verbinding. Een veilige website is te herkennen aan het groene slotje of de bedrijfsnaam in je browserbalk.

Websites waarop een bezoeker zijn contactgegevens, inloggegevens, een mailformulier of bestelling kan invullen en plaatsen worden sterk aangeraden om een SSL-certificaat aan te schaffen. Dit betekent dat de verbinding tussen jouw website en de bezoeker wordt versleuteld, waardoor deze persoonlijke gegevens onderweg niet kunnen worden onderschept door derden.

Bovendien draagt HTTPS of een SSL-certificaat bij aan een betere vindbaarheid in Google. Logisch, omdat deze zoekmachine jouw website afstraft als deze nog geen veilige verbinding heeft. Als je wel aan deze wens/eis van Google voldoet, word je uiteraard juist beloond en krijg je een hogere ranking. Veilige websites worden binnenkort eerder regel dan uitzondering, dus zorg dat je eraan voldoet!

Diverse SSL-certificaten

Er zijn diverse SSL-certificaten: validatie zonder groene adresbalk voor niet-publieke websites, validatie zonder groene adresbalk voor publieke websites zonder commerciële functie en uitgebreide validatie met groene adresbalk voor webshops, banken en commerciële websites.

Als je een webshop hebt, is het verstandig om met de hoogste validatie te werken. Je hebt bij een webshop nu eenmaal te maken met persoonlijke gegevens en zelfs betalingsgegevens (denk aan creditcard)! De gebruiker van jouw webshop moet ervan uit kunnen gaan dat zijn gegevens veilig zijn. Dat wil je zelf immers ook!

Van HTTP naar HTTPS

Overstappen naar HTTPS is geen hogere wiskunde, maar je moet wel rekening houden met een aantal punten. Doe je dat niet, dan kun je een lagere ranking in Google krijgen en dat is juist niet de bedoeling. Jouw huidige HTTP-site heeft al een SEO-waarde opgebouwd. Deze wil je behouden, maar Google ziet de HTTP-variant en de HTTPS-variant van je website als verschillende domeinen. Dit betekent dus dat de migratie naar de veilige omgeving qua SEO net zo ingrijpend is als dat je overstapt naar een nieuwe domeinnaam en url-structuur.

Onderstaand een aantal tips om de SEO-score te behouden. Zorg dat je dit direct doet na je migratie, anders heeft de HTTPS-verbinding alleen maar nadelige gevolgen voor je website.

  • Plaats permanente doorverwijzingen vanaf de oude pagina-url’s naar de https-varianten in het .htaccess-bestand van je website.
  • Vervang alle interne links op je website voor de https-variant van deze link. Denk hierbij ook aan je afbeeldingen! Heb je een WordPress-website? Dan kun je handig gebruikmaken van de Velvet Blues Update URLs-plugin. Deze vervangt alle urls met HTTPS.
  • Check jouw backlinkprofiel en kijk of het mogelijk is deze te vervangen voor de https-variant.
  • Controleer de sitemap en het robots.txt-bestand en vervang waar nodig HTTP door HTTPS.
  • Vervang de url van je website in Google Analytics en in alle andere tools die via scripts toegang hebben tot jouw website.
  • Voeg de HTTPS-variant toe als property in Google Search Console.
  • Controleer je socialmedia-kanalen!

Standaard HTTPS bij JOR.nl

Bij JOR.nl zorgen we er standaard voor dat jouw website een SSL-certificaat heeft. Wij vinden dit een logische stap betreffende de bescherming van de persoonsgegevens van jouw bezoekers. In een winkel hoor je je ook veilig te voelen en dat is niet anders in een online winkel of op een andere online plek.

Heb je moeite om HTTPS door te voeren op jouw website of wil je het liever uitbesteden aan een professional? Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen helpen!