Selecteer een pagina

Mijn grootste SEO fout

door | jul 10, 2017 | SEO | 0 Reacties

[social_warfare]

Ik ben al zo’n tien jaar bezig met website optimalisatie. Daarbij is het de kunst om de website niet alleen gebruiksvriendelijk te maken voor alle bezoekers, maar ook om hoger te scoren in zoekmachines als Google, Bing en Yahoo!. Dat heet SEO ofwel Search Engine Optimization. Om de SEO ook daadwerkelijk optimaal te krijgen moet je met veel zaken rekening houden. Zo heb ik door ervaring ontdekt hoe je al dat harde werk heel snel kunt afbreken. Ik wil je met dit artikel graag waarschuwen voor de grootste SEO fout die ik ooit heb gemaakt, waardoor mijn goede ranking plotseling was verdwenen.

Hoe werkt SEO?

In de Nederlandse taal noemen we het Zoekmachine Optimalisatie, het vormt de ruggengraat van online marketing. Steeds minder mensen typen een website URL in, ze zoeken via een zoekmachine (meestal Google) op de naam van de website, of enkele zoekwoorden die aansluiten bij een product, dienst of vraag. De indeling van een website speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van een goede SEO. In een CMS als WordPress kun je dit volledig naar wens instellen, met een hiërarchie in pagina’s en subpagina’s waar de automatische “webcrawler” van Google vrolijk van wordt.

Aanpassen van de URL structuur en SEO waarde

Ik wilde uiteraard dat mijn website de meest optimale structuur had, dus ik begon de complete hiërarchie aan te passen. Ik gaf pagina’s een andere naam, ik verdeelde de hoofdpagina’s en subpagina’s. En toen ging het mis. Ik had me niet gerealiseerd dat de volledige URL structuur ook werd veranderd. Dat is bij een nieuwe website geen probleem, maar wel bij een site die al een goede ranking heeft. Wanneer de webcrawler de oude link niet meer kan vinden zal de hoge positie in Google ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

301 Redirects lossen het probleem op

In een volgend artikel zal ik je precies uitleggen hoe je dit probleem kunt voorkomen. Ik zal vast aangeven dat je met 301 Redirects kunt blijven profiteren van de ranking op basis van de oude structuur, je moet wel deze structuur zien te achterhalen. Wanneer je een backup hebt van je oude website is dat geen probleem. Ik werd onlangs benaderd door een bedrijf met een nieuwe website die geen backup hadden. Hiermee waren alle topposities in Google als sneeuw voor de zon verdwenen! Gelukkig kon ik via de Waybackmachine de oude website, en daarmee ook de oude website structuur achterhalen. De Waybackmachine website maakt regelmatig “snapshots” van internet sites en archiveert deze pagina’s. Als je niet meer beschikt over je oude website kun je die soms via dit archief terugvinden. Op basis van een oudere versie kon ik alsnog de 301 Redirects voor dit bedrijf maken.

Getallen in URL: Dit moet je nooit doen!

Hopelijk maak jij niet dezelfde fout die ik ooit heb gemaakt, een fout die veel bedrijven en website designers tot op de dag van vandaag maken. Let dus op jouw ranking op basis van de site structuur. Een andere fout die nog vaak wordt gemaakt is het gebruik van getallen in de URL. Lees hier waarom je dit nooit moet doen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *