Selecteer een pagina

Wat is WordPress Gutenberg?

door | okt 7, 2018 | Wordpress | 0 Reacties

De tijd dat je een website nog helemaal in HTML moest schrijven ligt gelukkig ver achter ons. Systemen zoals WordPress, Weebly of Joomla maken het een stuk makkelijker. Toch is het voor de beginnende site-eigenaar vaak nog wel even puzzelen. Maakt de nieuwe WordPress editor ‘Gutenberg’ het eenvoudiger om je blog of website op te zetten? En hoe doorstaat de nieuwe editor de vergelijking met de concurrentie?

Wat verandert er door Gutenberg?

deoudewordpresseditor

Dit is hoe de WordPress editor er nu uitziet. De eerste keer dat je een nieuw bericht typt, is het even puzzelen. Wat is ‘ul’, wat is ‘ol’, hoe kun je je tekst uitlijnen of bijvoorbeeld een plaatje toevoegen?

WordPress Gutenberg

Dit is de nieuwe Gutenberg editor. Zoals je ziet, werkt deze een stuk intuïtiever. Je voegt in je bericht ‘blokken’ toe, waarmee je kunt schuiven. Elk blok is een stukje content (afbeelding, citaat, kop, galerij, audio enz.).

denieuwewordpresseditor2

Bron: WordPress.org

 

Ook tijdens het schrijven zelf merk je dat het makkelijker is om je bericht vorm te geven. Selecteer een stukje tekst en je krijgt gelijk de optie om deze uit te lijnen of bijvoorbeeld dikgedrukt te maken.

gutenbergafbeeldingbewerken

Voeg meerdere afbeeldingen toe en klik erop om ze te ordenen, een link toe te voegen of een onderschrift te schrijven.

headerbewerkenmetgutenberg

Selecteer een kop en bepaal door erop te klikken hoe groot deze kop moet worden (H2, H3, H4 enz.).

 

https://www.youtube.com/watch?v=pCB5aoMHKls

 

En zo kan ik wel voorbeelden blijven noemen. Kijk voor een uitgebreide indruk van de nieuwe Gutenberg editor bovenstaand filmpje.

 

Of probeer de editor zelf uit op je WordPress site. Je krijgt automatisch een melding op je dashboard om Gutenberg uit te proberen.

 

LET OP: voor sites waar je nu je geld mee verdient (bijvoorbeeld een webshop of coaching site) raad ik aan om Gutenberg nog niet te installeren. Het is namelijk nog een bètaversie. Er kunnen nog onverwachte bugs optreden. Wacht in dit geval op WordPress 5.0.

 

De belangrijkste conclusie is dat WordPress gebruiksvriendelijker is geworden. Meer zoals Medium.com, Wix of Apple; het wijst zich vanzelf.

Wat betekent Gutenberg voor o.a. Divi Builder & Visual Editor?

Veel zogenaamde ‘premium themes’ hebben al een uitgebreide site editor. Dit zijn bijvoorbeeld de Divi Builder en de Visual Editor. Ook deze werken intuïtief en misschien ben je hier inmiddels aan gewend.

 

De verwachting is dat deze premium site builders gewoon blijven bestaan. Je hoeft dus niet over te stappen op Gutenberg.

Kan ik de classic editor nog gebruiken?

Ben je al helemaal gewend aan de huidige editor van WordPress? Dan hoef je je in de huidige versie nergens zorgen over te maken. In de toekomst wordt Gutenberg echter standaard geïnstalleerd.

 

Volgens de FAQ van WordPress zelf, zal er waarschijnlijk een plug-in beschikbaar komen om de classic editor te blijven gebruiken. Je hoeft je werkwijze dus niet ineens drastisch om te gooien.

Voor wie is Gutenberg geschikt?

Bijna een derde van de websites op het internet draait op WordPress. De nieuwe editor is daarom gemaakt voor een heel breed publiek.

 

Ik denk echter dat Gutenberg vooral goed nieuws is voor wie met WordPress/een website maken wil beginnen. Je hoeft minder code en trucjes te leren om zelf mooie pagina’s te maken.

 

Overigens zijn er nog wel zaken die je moet regelen voor je met WordPress aan de slag kunt. Lees meer daarover in mijn eerdere blog: 10 dingen die je moet regelen na installatie van je WordPress website

WordPress, Wix of SquareSpace?

Met deze nieuwe editor schuift WordPress weer een beetje op in de richting van andere websitemakers zoals Wix of SquareSpace.

 

Toch raad ik klanten meestal aan om met WordPress te beginnen in plaats van deze alternatieven. Je hebt er namelijk zoveel meer mogelijkheden mee. Misschien is dat op dit moment nog niet zo relevant, maar als je bedrijf groeit of je toch net iets anders met je website wilt bereiken, is er met WordPress simpelweg meer mogelijk.

Maak je al gebruik van WordPress?

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan met je eigen site? Dan kan ik je mijn WordPress totaalpakket van harte aanbevelen.

 

Je krijgt een premium thema (makkelijk aanpasbaar), beveiligde (SSL) site, automatische back-ups, eigen domeinnaam, optie voor nieuwsbrieven, statistieken, socialmediaplugins, technische ondersteuning en een community voor al je vragen.

 

Kortom, alles wat je nodig hebt om vandaag nog te beginnen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *