WordPress.com versus WordPress.org
WordPress (WP) is een een Content Management Systeem (CMS) waarmee iedereen gemakkelijk website kan maken en onderhouden. Je hoeft geen verstand te hebben van codetaal, zoals HTML en CSS. Toch zit er verschil tussen het ene WP en het andere, in dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten.
Ons is opgevallen dat veel mensen tijdens het zoeken van WP op Google op de site van WordPress.com terechtkomen, terwijl ze eigenlijk die van WordPress.org moeten hebben. Het .com-gedeelte kan diverse nadelen voor de gebruiker geven, zoals:
WordPress.org is gratis
Niet geheel onbelangrijk is dat je van WordPress.org de bestanden gratis kunt gebruiken. Bij WordPress.com zit je vast aan een abonnement waarvan de kosten kunnen oplopen tot 25 euro per maand. Als je de gratis versie neemt, krijg je een WP-installatie met ontzettend weinig functies.
WordPress.com heeft allerlei limitaties
Maar de nadelen van een WordPress.com site stoppen niet bij het financiële plaatje. De com-versie heeft diverse limitaties, zoals:
- Je kunt het bestaande thema niet customizen. Bij .org kan dit allemaal wel. Logisch ook, want je wilt dat je website aansluit bij de huisstijl van je bedrijf, vereniging of product.
- De website kun je niet uitbouwen, omdat heel veel plug-ins niet te verkrijgen zijn. Je moet het doen met de mogelijkheden die binnen het gekozen thema liggen. Bij .org ben je hier vrij in.
- Uiteraard heb je hosting en domeinnaamregistratie nodig wil je überhaupt een website op internet kunnen laten zien. Dit zijn vaak maandelijkse kosten die je bij een zelfgekozen hostingpartij kunt neerleggen. Bij .com zit je vast aan een subdomein en dat houdt in dat je geen eigen ‘url’ hebt. Tot 3 GB hoef je niet te betalen, daarna zit je vast aan een prijzig abonnement.
- Wil je op je website aan de gang met advertenties? Bij .org is dat geen probleem, ga lekker geld verdienen met ads van anderen. Bij .com mag je dit niet.
- SEO. Wie kan er tegenwoordig nog zonder SEO. Bij .org kun je alle SEO plug-ins downloaden, zodat jouw website beter vindbaar wordt in Google en andere zoekmachines. Bij .com wordt dit weer gelimiteerd. Maar gelukkig kun je wel via .com een plug-in kopen, van zo’n 250 euro per jaar.
- Daarnaast wil je natuurlijk statistieken bijhouden op je website. Waar komen je bezoekers vandaag, welke pagina’s vinden ze interessant en hoe hoog is het bouncepercentage. Via .org kun je Google Analytics of een andere plug-in voor statistieken koppelen. Bij .com? Inderdaad, geen sprake van! Wel kun je gebruikmaken van de build-in plug-in of zo’n 250 euro per jaar betalen voor de koppeling met Google Analytics.
- Wil je graag een webshop starten? Geen probleem bij .org, bij .com absoluut niet mogelijk. Ook niet als je hiervoor zou willen betalen, het bestaat gewoon niet bij .com.
Onderhoud, geen omkijken naar
Onderhoud. Ja dat is wel een dingetje. Bij .org moet je zelf onderhoud plegen, je eigen back-ups maken en zorgen dat je website spam tegenhoudt. Bij .com wordt dit allemaal voor je geregeld. Heel fijn, maar het weegt wat ons betreft niet op tegen de nadelen van de .com-versie. Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen of heb je meer advies nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!
Review .org-klant
Een klant van ons had helaas, net als zovelen, gekozen voor WordPress.com. Ze kwam erachter dat ze zelf niet veel kon aanpassen en dat plug-ins en het thema niet goed werkten. Wij hebben dit voor haar opgelost door de site om te zetten naar een .org-WordPress-site.
Dit is haar reactie:
“Wonderlijke oplossing. Als zelfstandig ondernemer in de start-up fase werd ik, na een half jaar strijden met systemen en IT-gerelateerde bedrijven, wonderlijk geholpen door JOR.nl. Nu werkt alles gewoon. En als het niet werkt, wordt het in no time opgelost. Ze denken graag mee. Het besluit om met JOR.nl in zee te gaan heeft mijn zakelijke leven veel makkelijker gemaakt.” – Anna Joostensz, White Pepper Weddings.
0 reacties