Selecteer een pagina

Eigenlijk zijn we het al gewend, want heel vaak typen we geen www meer voor de domeinnaam. Maar moet je als websitebeheerder de site wel installeren met www of maakt dat ook niets uit? In deze blog gaan we er dieper op in.

De afkorting www staat voor World Wide Web en werd gebruikt om bij domeinnamen aan te geven welke service werd verwacht. Je kunt bijvoorbeeld ook ftp voor de website zetten, zodat die gegevens naar voren kwamen. Anno 2018 is de www overbodig geworden, omdat over het algemeen een website wordt verwacht bij het intypen van de domeinnaam.

SEO en www

Kort gezegd: de www heeft geen invloed op jouw SEO. Je website wordt niet beter gevonden of beter zichtbaar door www ervoor te zetten. Google geeft dit zelf ook aan. Wel is het verstandig om aan te geven bij Google welke keuze je hebt gemaakt, dit kun je doen via Google Search Console.

Als je een WordPress-installatie hebt, kun je daar aangeven of je www of geen www voor je domeinnaam wilt hebben staan. Log in, ga naar ‘instellingen’ en daarna naar ‘algemeen’. Hier kun je het WordPress adres en het Website adres aangeven.

Wanneer je de Yoast-tool in je WordPress-installatie gebruikt, dan geeft die zelf aan bij Google welke schrijfwijze de voorkeur heeft (d.m.v. een canonical url). Je hoeft niets in te stellen in Google Search Console. Door aan te geven of je www of geen www gebruikt, weet Google welke url moet worden geïndexeerd.

Zorg wel dat beide url’s naar elkaar verwijzen, zodat ze allebei ook bereikbaar zijn. Zowel de www als zonder de www. En zorg dat je dit doorvoert door de gehele site. WordPress-installaties doen dit al uit zichzelf!

De technische verschillen

Tussen een domeinnaam met www en zonder www zitten wel een paar technische verschillen, maar het overgrote deel van de gebruikers ervaart hier geen voor- of nadelen van. De schrijfwijze met www zou kunnen helpen met de restrictie van cookies op meerdere subdomeinen en geeft het meer flexibiliteit met de DNS. Daarnaast geef je met www aan welke dienst je wilt gebruiken, zoals het vroeger werd aangegeven. Vroeger… want inmiddels is dat niet meer van deze tijd.

Eigen keuze

In principe maakt het dus niet veel uit of je voor www of niet voor www kiest. Eigenlijk komt het erop neer of je www mooi vindt staan of niet. Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, zorg er dan wel voor dat je het consequent gebruikt en dat de website ook bereikbaar is met de andere schrijfwijze. JOR.nl kiest een domeinnaam zonder www, zoals https://jor.nl. Maar als je onze domeinnaam met www intypt, kom je ook netjes terecht waar je wilt zijn.

Meer weten over de voor- en nadelen van www of advies nodig?
Neem vrijblijvend contact met ons op!